czwartek, 19 lipca 2012

Jak mrozić bób

Z racji, że bób lubimy bardzo, staram się zawsze zamrozić choć kilka porcji, by w środku zimy móc się cieszyć jego pysznym smakiem :) Problem polegał jednak na tym iż przewertowałam kilka książek i internet w poszukiwaniu sprawdzonej metody z fotami i okazało się, że bardzo śladowe treści są na ten temat, więc dziś zaprezentuję jak to u nas w zagrodzie się robi: 
- umyty bób wkładamy najlepiej na sitku jakimś do wrzątku na ok. 2 minuty (blanszujemy)


- następnie szybko przerzucamy na cedzak lub też można przez sitko ,ale mi było szybko potrzebne do następnej porcji wiec poszło na cedzak i przelewamy obficie bardzo zimną wodą 


 - czekamy aż obcieknie i dalej suszymy na ręcznikach kuchennych


 Tak wysuszony bób wkładamy do woreczków i mrozimy :) 

 Zimą będzie jak znalazła :) 
Będzie można wykorzystać je z TYM Tym przepisem :)

20 komentarzy:

  1. Bardzo dziekuje;)mój mąż uwielbia bób,z pewnością skorzystam;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie! na pewno zamrożę... a ja długo może zostać w zamrażalniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie może leżeć kilka miesięcy. Zeszłoroczny tak oszczędzałam, że dopiero na początku czerwca zjedliśmy ostatnie porcje :)

      Usuń
  3. Boże boże ...jak ja kocham bób ...będę mrozić aż zamrażarki braknie . Mam tylko jedno pytanko .. piszesz kilka miesięcy .. ile to jest kilka ? Można zjeść w grudniu czy tam styczniu ? Czy np. masz na mysli listopad .... ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, zaraz go wykorzystam :) a ile trzeba gotować taki odmrożony bób?

    OdpowiedzUsuń
  5. własnie myślę o mrozeniu bobu , bo nasadziłam go co nie miara;) Szkoda aby się zmarnował. Uwielbiam bob popijac maślanką. mniam ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo dziękuję i pozdrawiam Wszystkich smakoszy bobu.

      Usuń
    2. bób plus maślanka :-0

      Usuń
  6. Dziękuję za instrukcję :) Biorę się do mrożenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja również dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Super moja córka jest wegetarianką i zawsze zimą mamy problem z szukaniem urozmaiconego białka a jak wiadomo strączkowe są najlepsze, dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
  9. super:) własnie sie zastanawiałam nad sposobem na bobik -dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomocna porada! zaraz lecę kupić następną porcję

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje bardzo!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. ALE CZAAAD! DZIĘKUJĘ ILEŻ TEGO SZUKAŁAM

    OdpowiedzUsuń
  13. You are so interesting! I do not think I have read something like that before.

    So wonderful to discover someone with some unique thoughts on this subject.
    Really.. many thanks for starting this up. This web site is something that's needed on the internet,
    someone with some originality!

    my homepage :: New Condo - The Crest

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki :) Bardzo lubie bób, teraz i w zimowe popołudnia będzie można kosztować zielonego szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, dołączam się do reszty miłośników Bób DZIEKUJE
    I ZABIERAM się do mnożenia ...

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm hmm a jak go później przygotować, taki zamrożone bob? Trzeba go odmrozic i ugotować? Czy wystarczy odmrozic i juz? A może zamrożone ugotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Później zamrożony ugotować do końca i podawać :)

      Usuń