czwartek, 5 kwietnia 2012

Schab z pestkami granatu i miętą

To idealne danie na przyjęcia, święta i różnego rodzaju podobne okoliczność. Danie łatwo się robi i sposób podania nie jest skomplikowany, w wygląda i smakuje wybornie.
Potrzebny będzie :
- schab
- mieszanka sałat (jakie wolicie, u nas był to zestaw z rukolą z biedronki)
- 1 owoc granatu
- liście mięty
Schab przyprawiamy wedle uznania i pieczemy w rękawie. Warto zrobić to dzień wcześniej i zostawić do wystudzenia, kroić w cienkie paski. Można też podawać na ciepło. Na dużym półmisie wyłóż liście sałat, polej sosem z mięsa. Ułóż plastry mięsa. Następnie wytrzaśnij pestki z jednej połówki, a sokiem z drugiej, tak po prostu na mięso. Mięte pokrój i posyp nią cały półmis. Smacznego :)

Mięso oczywiście można zmienić na inny gatunek, w oryginalnym przepisie była pierś z kaczki, no ale cena jej jest strasznie wysoka i danie robi się za drogie, więc można zastąpić je innym gatunkiem.
 W zagrodzie są w końcu dekoracje świąteczne i umyte okna (no prawie wszystkie :P)
 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam schab!! i granaty!!! i miętę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a Ty chcesz chyba zebym do Ciebie wpadła na te pysznosci ????:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) a ta biała kiełbasa z poprzedniego wpisu, to na pewno mistrzostwo świata :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł z tym granatem..często robie schab ale przeważnie z żurawiną albo pieczarkami..

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam przedświąteczną próbę przpisu.Genialne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Sama chyba też zrobię na święta :)

      Usuń