poniedziałek, 1 października 2012

Jesienne gruszki w cieście francuskim

Jest jesień są i gruszki, więc w szybki i bardzo prosty sposób można zrobić coś pysznego do herbatki lub kawki :)

Potrzebne będą :
- gruszki
- ciasto francuskie
- cukier
- jajko 
 
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki, ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kradraty, na kazdym układamy kawałek gruszki, zawijamy i na koniec smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy curem, ale nie koniecznie. Całość zapiekamy ok 20 minut - w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 


Cała rodzinka zajadała się i zniknęły w mgnieniu oka :) Następnego dnia musiałam powtórzyć pieczenie z podwójnej porcji :D  

  życzę smacznego i biegnę do kuchni bo mam sporo pracy, gdyż przywiozłam sobie sporą porcję jabłek, malin, i czarnego bzu z działki rodziców. Trzeba te pyszności pozamykać w słoiki :) 
A Wy co robicie w słoiki na zimowe wieczory?

3 komentarze:

  1. Oj jakie pyszności,jak zawsze u Ciebie,na takie na cieście francuskim i ja może bym się skusiła zrobić;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń