poniedziałek, 16 lipca 2012

Muffiny z jagodami

Ostatnio wpadła nam całkiem spora porcja jagód które były niesamowicie pyszne :) Najbardziej smakowały tak na surowo, cieszyłam się jak dziecko wcinając je łyżeczką wprost z miski :)


I tak prędko w głowie urodził się pomysł na muffiny z jagodami 

Składniki:
- 60g orzechów laskowych
- 150 g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 75g masła
- 1 jajko
- 75ml mleka
-150g świeżych lub rozmrożonych jagód
- 1 op. cukru waniliowego
 
1. Rozdrobnij 20g orzechów i wsyp do miski
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier
3. Rozpuść masło
4. Dodaj roztopione masło, jajko, mleko i delikatnie wymieszaj 

5. Wypełnij ciastem do 1/3 wysokości; następnie wsyp łyżkę stołową    
     jagód i uzupełnij ciastem.

6. Posiekaj pozostałą ilość orzechów i wymieszaj z cukrem waniliowym , a następnie posyp każdą muffinę. 


7. Piecz 25min w nagrzanym wcześniej  do 190C piekarniku.




  Jak na naszą rodzinę i gości to porcja dość mała więc polecam zrobić z podwójnych składników, my na pewno tak zrobimy, bo znikały w mgnieniu oka :) 
A z pozostałej części powstał kompot i drożdżówka o których w następnych postach :)


9 komentarzy:

  1. woooow ale narobiłaś mi ochoty!!!! ja tu w gr w ogole jagod nie widuje... jak znajde to na pewno kupie i wyprobuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. prześlij mi kilka!!!! uwielbiam jagody a bułki drozdzowe mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wyglądaja;))) ja niestety do wypieków mam dwie lewe ręce, o czym świadczy choćby moje wczorajsze ciasto z jabłkami;)))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. takie muffiny owocowe muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa UWIELBIAMY jagody!
    Twoje mufinny wyglądają pysznie - gdybym była trochę lepszą kucharką to z pewnością spróbowałam takowe zrobić:)
    Pozdrawiam
    P.

    OdpowiedzUsuń
  6. o matkoooooo, aż ślinka mi na laptopa spadła...
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń